Μια Ιστορία… Μισού Αιώνα στον Ωρωπό

Οι γνώμες για την ονομασία της περιοχής μας διίστανται. Στα συμβόλαια της δεκαετίας του 1960 εμφανίζεται σαν “Λούτσα Φέρι”. Λούτσα σύμφωνα με τα λεξικά θα πεί “φυσική ή τεχνητή κοιλότητα στο έδαφος, όπου συγκεντρώνονται ποσότητες νερού”. Το όνομα Φέρρυ πάλι μπορεί να προέρχεται από διάφορες ρίζες. Αναφέρουμε ενδεικτικά:

  • Από το όνομα “Φέρης” πιθανόν παλαιού ιδιοκτήτη της περιοχής
  • Από το αεράκι που φυσάει (φέρει) κάποιες στιγμές στην περιοχή.
  • Σύμφωνα με μαρτυρίες υπήρχε στην περιοχή ένα ενάεριο μέσω (σαν τελεφερίκ) το οποίο “έφερε” λάσπη από την περιοχή της οδού Επτανήσου προς το λιμανάκι μας, όπου γινόταν φόρτωση της σε πλοία. Οι μαρτυρίες αυτές μάλιστα αναφέρουν οτι η μια τσιμεντένια βάση του μέσου αυτού φαίνεται ακόμα στον βυθό της θάλασσας.

Η περιοχή Φέρρυ βρίσκεται στην Νότια πλευρά της παραλίας Μαρκοπούλου Ωρωπού, στα όρια ακριβώς με την κοινότητα Καλάμου και καταλαμβάνει μια έκταση 550 περίπου στρεμάτων.

Από το 1965 περίπου, όμορφες, φροντισμένες βιλίτσες ξεπετάγονται κοντά στην παραλία και σχηματίζεται ο πρώτος πυρήνας της γειτονιάς μας, από μεσοαστικές οικογένειες (έμποροι, ιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί) που αναζητούν ένα μέρος ξεκούρασης κοντά στην Αθήνα.

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες γίνονται φίλοι μεταξύ τους, καθώς αντιμετωπίζουν απο κοινού τις δυσκολίες οικοδόμησης της περιοχής, ενώ ήδη σχηματίζονται οι πρώτες παρέες παιδιών όλων των ηλικιών που απολαμβάνουν την ανέγγιχτη φύση της περιοχής. Οι παρέες αυτές μεγάλωσαν και πλέον στους δρόμους του Φέρρυ παίζουν σήμερα τα παιδιά και σε ορισμένες περιπτώσεις, τα εγγόνια τους!

Ο παραλιακός δρόμος, που τελειώνει εκεί ακριβώς που βρίσκεται σήμερα η Πολυκατοικία Πεύκη, αλλα και οι περισσότεροι εσωτερικοί δρόμοι, είναι ακόμα χωμάτινοι και οι υποδομές (νερό ρεύμα τηλέφωνο) τώρα αναπτύσονται.

Για να ψωνίσει κανείς τα απαραίτητα υπάρχει μόνο το μαγαζάκι του ντόπιου – και πρωτεργάτη του Συλλόγου – Τσαπάρα ο οποίος εκτελεί και χρέη επιστάτη της όλης περιοχής και είναι πάντα πρόθυμος να εξυπηρετήσει για κάθε χρειαζούμενο.

Στην Συνέλευση που οργανώθηκε από τους παραθεριστές της περιοχής την 15 Αυγούστου 1970, αποφασίζεται η ίδρυση Σωματείου με την επωνυμία «Εξωραϊστικός Σύλλογος Φέρρυ», το οποίο αναγνωρίζεται με την υπ.αριθμ. 1478/30.10.1971 απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών.

Τα ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου μας είναι 26 οικογένειες αλλά με την πάροδο των ετών έχουν φθάσει πλέον τις 200!

Στο διάστημα των 50 ετών ζωής του Συλλόγου μας, διετέλεσαν πρόεδροι οι:

  • Λέανδρος Βλαστάρης
  • Ανδρέας Παπαζαφειρόπουλος
  • Γιώργος Λίζος
  • Αντώνης Αποστολίδης
  • Παναγιώτης Τσαπάρας
  • Νικόλαος Σγουμπόπουλος
  • Γιάννης Θεοδωρόπουλος
  • Δημήτρης Σκολίκης
  • Φανή Τσαπάρα
  • Γιώργος Θεοδωρόπουλος
  • Γιώργος Γερολυμάτος
  • Δημήτρης Ραζής.

Με πρωτεργάτες τους Προέδρους, τα μέλη του Δ.Σ. αλλά κυρίως την ηθική και υλική βοήθεια όλων των μελών, ο Σύλλογος έχει πραγματοποιήσει σημαντικότατο έργο  στην περιοχή μας τόσο απο πλευράς οικιστικής, δημιουργίας εγκαταστάσεων αλλά και συντήρησης τους, όσο και παράγοντας Πολιτιστικό και Ψυχαγωγικό έργο.

Ο Σύλλογος στην αρχή της δεκαετίας του 1990, εξασφάλισε την παραχώρηση χρήσης χώρου 2 στρεμμάτων περίπου, στον οποίο και ανεγέρθηκε το παρεκκλήσι της Αγίας Φωτεινής.

Η εκκλησία μας λειτουργεί ανελλιπώς κάθε Πάσχα και Καλοκαίρι και αποτελεί τον ένα από τους τρείς «πυρήνες» συγκέντρωσης των μελών μας μαζί με το Αθλητικό Κέντρο και βέβαια την Παραλία!

Επόμενο μεγάλο έργο του Συλλόγου, η εξασφάλιση της παραχώρησης χρήσης χώρου 5 στρεμμάτων περίπου στον οποίο κατασκεύασε και συντηρεί 2 γήπεδα μπάσκετ, γήπεδο ποδοσφαίρου 5Χ5 , γήπεδο Βόλεϊ και παιδική χαρά ενώ διαμόρφωσε τον περιβάλλοντα χώρο με πολλά φυτά, γκαζόν και λουλούδια.

Τέλος ο Σύλλογος μας συντηρεί ανελιπώς τις παραλίες που βρίσκονται στην περιοχή δικαιοδοσίας του μετά από τις φυσικές φθορές του χειμώνα. Παράλληλα φροντίζει για την διαμόρφωση αυτών με την κατασκευή βάσεων για ομπρέλες, παγκακιών, δενδροφύτευση κλπ. Τέλος κάθε χρόνο η καθαριότητα της παραλίας γίνεται αποκλειστικά από εργάτες του Συλλόγου.

Ακολουθεί ένα μικρό Album με παλαιές φωτογραφίες της περιοχής μας. Θα χαρούμε πολύ να μας παραχωρήσετε ώστε να ψηφιοποιήσουμε (και να σας επιστρέψουμε) και δικές σας φωτογραφίες από την καθημερινότητα της περιοχής μας των περασμένων δεκαετίων ώστε να τις αναρτήσουμε και αυτές στο σημείο αυτό.

Αεροφωτογραφία της περιοχής Αγ. Φωτενής περί το 1970. Σε κόκκινο κύκλο το οικόπεδο που αργότερα κτίστηκε το εκκλησάκι μας και σε πράσινο κύκλο η Πεύκη υπο κατασκευή!

Άποψη του Λόφου της Αγ. Φωτεινής περί το 1967. Ο χώρος που θα χτιστεί η εκκκλησία είναι το χωράφι που φαίνεται σε πρώτο πλάνο…

1968 Άποψη του ρέμματος “Λάτση”

Αεροφωτογραφία της περιοχής περί τα τέλη του 1970. Η δόμηση έχει πυκνώσει… εντύπωση προκαλούν οι τόσες πολλές βάρκες στην παραλία μας!

Η καρβουνόσκαλα στον Φάρο όπου έφταναν τα βαγόνια φορτωμένα με κέρβουνο από την Μαυροσουβάλα. Περί το 1960

Η καρβουνόσκαλα στον Φάρο όπου έφταναν τα βαγόνια φορτωμένα με κάρβουνο από την Μαυροσουβάλα. Περί το 1960

Παραλία Πεύκη 1975-6

Παραλία Πεύκη 1974. Ο παραλιακός δρόμος ακόμα χωμάτινος… Δεξιά διακρίνεται η σκιά του… Πεύκου της Πεύκης που χάθηκε με την διαπλάτυνση του δρόμου…